U bent hier
Aan tafel in 1-2-3 euro.
Colruyt bereikt meer dan 3.000 gezinnen met sociaal project 'Aan tafel in 1-2-3 euro'
Vilvoorde stapt mee in het project.
Reeds meer dan 130 gemeenten hebben samen met Colruyt Laagste Prijzen afgesproken om lekker en evenwichtig eten toegankelijker te maken voor gezinnen die het financieel moeilijker hebben. Anderhalf jaar na de start en uitrol van het project ‘Aan tafel in 1-2-3 euro’ nemen er al een tweeduizendtal gezinnen aan deel. Zij krijgen tweewekelijks een budgetvriendelijk receptenboekje met zes gemakkelijke gerechten voor maximaal 1, 2 of 3 euro per portie. Evenwichtige voeding is een basisrecht voor iedereen en zo hoopt Colruyt bijkomende inspiratie te kunnen bieden.
Budgetvriendelijke recepten.
Het concept van ‘Aan tafel in 1-2-3 euro’ is eenvoudig. Kwetsbare gezinnen met kinderen in Vilvoorde worden volledig vrijblijvend geïnformeerd door het OCMW en (W)arm-kracht vzw. De gezinnen kunnen zich vrijwillig inschrijven, waarna ze exclusief om de twee weken een Colruyt-receptenboekje in de bus krijgen. Dat bevat telkens zes gemakkelijke en kindvriendelijke recepten en de bijhorende boodschappenlijstjes. Elk recept is goed voor drie ruime porties en kost gegarandeerd niet meer dan 1, 2 of 3 euro per portie. Daarin is de prijs van de volledige verpakking inbegrepen, ook al is er voor het recept minder nodig. Zo weten de mensen vooraf exact wat ze betalen aan de kassa. Het receptenboekje bevat ook tips om de kinderen te laten meehelpen en om van de restjes nog iets lekkers te maken.
Geen keukenprinses.
Het sociale project telt vandaag zowat tweeduizend deelnemers en bereikt daarmee evenveel gezinnen. Colruyt merkt dat minstens 37 % van de deelnemers het receptenboekje al gebruikte in een Colruyt-winkel en 24 % zijn frequente deelnemers. Uiteraard zullen er ook deelnemers zijn die hun aankopen doen bij andere winkelformules.
De deelnemers zijn vaak blij met de inspiratie voor de dagelijkse keuken, zonder dat ze zich het hoofd hoeven te breken over de prijs. “Ik ben geen keukenprinses, en ik wou toch even laten weten dat ik er dankzij jullie recepten in slaag om volwaardige, gevarieerde, zeer betaalbare en lekkere gerechten op tafel te toveren. Ik wou dus gewoon laten weten dat dit initiatief echt interessant is, bedankt daarvoor!”, vertelt een deelneemster.
Jan Anciaux, OCMW-voorzitter : "Zorgen dat er elke dag een evenwichtige maaltijd op tafel komt, is geen sinecure. Zeker niet als je het financieel niet gemakkelijk hebt. Dat horen we heel vaak van gezinnen die langskomen in ons OCMW. Net daarom beslisten we om mee te stappen in het project van Colruyt.”
Christel Herbosch, lid van het Vast Bureau van het OCMW vult aan : “Het is een heel laagdrempelige manier om mensen te inspireren om goedkope, maar toch gezonde maaltijden op tafel te toveren. Ik ben zeker dat dit project ook in Vilvoorde een succes wordt."
“Steeds vaker horen we van sociale organisaties dat er nood is aan eenvoudige hulpmiddelen om te werken rond evenwichtige voeding. Op dit moment doen heel wat Vlaamse gemeenten mee, maar ook steden als Kortrijk, Sint-Niklaas en Gent hebben zich aangesloten. En er is ook interesse vanuit Wallonië: sinds kort doen Namen en Charleroi mee en het enthousiasme is groot”, zegt coördinator Wim Verbesselt van Colruyt.
Vruchtbare samenwerking.
De samenwerking tussen privé, lokale overheden en sociale organisaties vertrekt vanuit ieders expertise. De sociale organisaties kennen de kwetsbare gezinnen en hun noden inzake armoedebestrijding. Colruyt beschikt dan weer over een ruime expertise in koken, lekker en evenwichtig eten. “Door de handen in elkaar te slaan kunnen we op een structurele, duurzame manier iets doen voor mensen die het moeilijker hebben. We zijn heel blij dat we bij gezinnen met kinderen een stukje zorg kunnen wegnemen en hen zelfredzamer helpen maken”, zegt Luk Hollebecq van (W)arm-kracht vzw.