U bent hier
De nieuwe zorgsite van het OCMW
De nieuwe zorgsite van het OCMW. Het project ontplooit zich tussen de gedempte Zenne en de Harensesteenweg en is begroot op 36,5 miljoen euro. Zelfs voor 181 rusthuiskamers, 10 kortverblijfkamers, 7 dagverzorgingscentrumplaatsen, een nieuw lokaal dienstencentrum en 14 kinderdagverblijfplaatsen blijft dit een astronomisch bedrag dat de privé voor de helft van de prijs kan bouwen en dat ook conform zou zijn met de erkenningsnormen.
Bij het aantreden van de nieuwe bewindsploeg was de beslissing reeds gevallen en, na grondige consultatie van alle elementen, niet terug te draaien. Daarbij moest het OCMW rekening houden met 2 deadlines:
- de VIPA-deadline met de subsidieontvangst van 13,5 miljoen euro van het Vlaams Investeringsfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden als de bouw ten laatste begon op 20/11/2013, en
- de erkenningsdeadline van Zorg & Gezondheid van het tot op de draad versleten Ter Linde, dat in de problemen zou komen met nieuwe normen vanaf 01/01/2014 met voornamelijk het wegvallen van de erkenning voor 10 3-persoonskamers als er op dat moment niet met de bouw gestart was.
Na lang aandringen en in overleg met het architectenbureau heeft het OCMW de immense kelderparking teruggebracht op de helft van de parkeerplaatsen en zo de prijs met ruim 3 miljoen euro verminderd. De opdracht blijft natuurlijk zwaar en N-VA OCMW-voorzitter Jan Anciaux zal deze politiek loyaal en als een goede huisvader uitvoeren.
“Gelukkig is het niet de 1ste, maar reeds de 5de maal dat we een bouw in deze specifieke sector opvolgen en dat we nu bijkomend bijgestaan worden door een gespecialiseerd adviesbureau.” vertrouwt Jan ons toe.
De grondwerken zijn tot een goed einde gekomen. Het bij wijlen archaïsch leegscheppen van de bouwput vorderde langzaam. Daarom leefde bij een aantal omwonenden ten onrechte het idee dat de werken stilgelegd waren. OVAM (Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij) had gelukkig een budget voor onze werf voorzien. Maar met hen saneren, vereist ook een specifieke manier van werken. Elke schep werd op zijn vervuilingsgraad onderzocht en afhankelijk daarvan kreeg hij een nieuwe bestemming: hij werd gewoon afgevoerd of hij werd eerst gestockeerd en nadien ter plaatse hergebruikt of in het ergste geval werd hij afgevoerd en thermisch gereinigd in Rotterdam. Daar zijn we nu door geworsteld en zoals je kan zien op de foto is de keldervloer gegoten en komen de keldermuren overeind.
Uiteraard gaan deze werken voor de buren gepaard met overlast. Het OCMW, als bouwheer, heeft de aannemer op het hart gedrukt om deze overlast met alle mogelijke middelen te beperken.
Indien gewenst kunt u steeds het OCMW contacteren per telefoon of per e-mail.
- Telefoon: 02 257 98 11
- E-mail: info [at] ocmwvilvoorde.be
Deze meldingen zullen ten laatste op de wekelijkse werfvergadering besproken worden.
Jan Anciaux OCMW-voorzitter